Gastles ‘Rouw, moet dat nou?!’

Een les over rouw, voor leerlingen in het middelbaar onderwijs

Jongeren en rouw. Een lastige combinatie, want jongeren zijn vooral bezig met andere dingen. Ze maken steeds meer deel uit van de maatschappij, zoeken naar hun identiteit, maken zich los van hun ouders en maken keuzes voor hun toekomst. Rouw is dan niet het eerste waar jongeren ruimte voor maken, ook al gebeurt er iets heftigs in hun leven. Ze zijn geneigd een masker op te zetten en vooral niet anders te willen zijn dan hun leeftijdsgenoten. Toch gaat achter dat masker vaak veel meer schuil dan de buitenwereld beseft. 

 

Onderwerpen die aan bod komen:desperate-2293377_1920

  • angst voor het thema rouw
  • verschillende vormen van verlies
  • een verliesverhaal van dichtbij
  • emoties bij rouw
  • wat kun je doen voor iemand in rouw?
  • rouw bij jongeren

 

Werkwijze:

De gastles is bedoeld voor één lesuur. Als er behoefte is aan meer lessen, met verdieping op het thema, is dit mogelijk.

 

Na afloop van de les…

… ben je je bewust het feit dat rouw voor veel mensen een spannend onderwerp is

… heb je kennis over verschillende vormen van verlies

… ben je je bewust van je eigen manier van omgaan met verdriet en rouw

… heb je een persoonlijk verliesverhaal met bijbehorende rouw aangehoord

… heb je handvatten voor het ondersteunen van mensen in rouw

… ben je je bewust van het masker dat veel jongeren opzetten als zij in rouw zijn

De les ‘Rouw, moet dat nou?!’ is geschikt voor leerlingen in de hogere klassen van het middelbaar onderwijs. Heb je interesse of vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Reactie van een docent:

“Margot van Rijn heeft als (ervarings)deskundige op het gebied van verlies- en rouw indruk gemaakt op leerlingen vwo-5 op de KSE. In een boeiend verhaal vertelde zij over haar eigen verlieservaringen en nam leerlingen mee als je leven stil komt te staan in een wereld die gewoon doordraait. Het voorlezen van een dagboekfragment maakte de impact tastbaar en voelbaar. Door haar persoonlijke verhaal kregen leerlingen beeld bij begrippen als rouw en verlies en het omgaan hiermee. Een videofragment zou nog niet een deel van het effect kunnen hebben, hetgeen Margot met haar verhaal bereikt. Ook was er aandacht voor de do’s en don’ts in het omgaan met mensen die met een verlies te maken hebben, en ook als je die zelf hebt. Een persoonlijke les, zonder opdringerigheid die leerlingen zich nog lang zullen heugen, evenals de docent.” – Kees Broos, docent levensbeschouwing Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur