Werkwijze

Er vindt altijd een persoonlijke kennismaking plaats, waarna je mag beslissen of je bij mij op je plek bent. Ik op mijn beurt zal beoordelen of ik je met jouw hulpvraag verder kan helpen. Samen beslissen we of we van start zullen gaan.

De begeleiding zal vervolgens plaatsvinden met een frequentie die we gezamenlijk afstemmen. Hierin adviseer ik én luister ik naar jouw behoefte. Aan de hand van de hulpvraag zullen we aandacht besteden aan jouw Verlies en jouw Leven. Waar loop je op dit moment tegenaan? Wat voel je? Wat heb je nodig? Wat vind je moeilijk? De manier waarop we hiermee aan de slag gaan staat nooit vast. Ik werk intuïtief en kies elke keer opnieuw een werkwijze die me op dat moment geschikt lijkt. Er is veel mogelijk. Ook de locatie waar we elkaar ontmoeten, kan verschillen. Je bent welkom in mijn praktijk in Etten-Leur, maar we kunnen ook bij jou thuis, op school, in het ziekenhuis of elders afspreken.

 

Systemisch werk

Of er nu sprake is van individuele- of gezinsbegeleiding, ik zal altijd systemisch te werk gaan. Dit houdt in dat ik jouw verlies nooit los zie van dat van jouw systeem, je gezin (van herkomst). Het overlijden of ziek worden van een gezinslid kan rollen doen veranderen en plekken doen verschuiven. Ook kan het oude pijn weer in beweging zetten. Oud verlies, oude patronen en overtuigingen komen wellicht meer naar de oppervlakte. Deze spelen vaak (ook) een rol in hoe je met het huidige verlies omgaat. In hoeverre is dit je tot steun of tot last? Het is van belang hier oog voor te hebben, zodat jij als individu en jullie als gezin hier een weg in kunnen gaan. Misschien is je hulpvraag in eerste instantie alleen op jou of je kind gericht, maar werken we uiteindelijk met meerdere of alle gezinsleden. Dit hoeft niet, maar is mogelijk en soms wenselijk. Andersom kunnen vragen die uit het hele gezin voortkwamen uiteindelijk uitmonden in individuele begeleiding.

Lees meer over mijn begeleiding of neem contact op.